Amintirea dragostei, Jim Fergus

img_0440

Toată lumea zice ce e o poveste tristă, dar eu cred că elementele triste din această carte au ca scop intensificarea și potențarea iubirii de care Jim Fergus a avut nevoie pentru a imagina un așa roman frumos.

Amintirea dragostei are la origine un tablou din anul 1925 și semnat de Chrysis Jungbluth  și un eveniment trist din viața personală a autorului.

Iubita scriitorului, aflată pe patul de moarte, primește cadou un tablou, chiar în ziua de Crăciun, pe care îl remarcaseră împreună, într-o cafenea din Nisa. Era vorba de un tablou îndrăzneț, de la începutul secolului  20 care înfățișa o orgie și pe care aceasta și-l dorise pentru a îl face cadou fiicei sale, Isabella, sperând că aceasta urma să își trăiască viața fără inhibiții și prejudecăți.

”Îi doresc să se simtă liberă în corpul ei la fel ca femeile astea. Uite cât de fericite sunt și complet lipsite de orice rușine…Îmi place tare mult!”

Iar momentul în care magia se întâmplă este:

”Când am dezvelit tabloul în fața ei, chipul i s-a luminat, ochii i-au sclipit, și, în ciuda faptului că era foarte bolnavă, în momentul acela a întinerit, radiind speranță și încredere.”

Autorul pornește pe urmele pictoriței, despre care informațiile erau foarte puține și țese o poveste împletită cu ficțiune și fapte reale, într-o proporție echilibrată care face lectura, o adevărată plăcere.

Am găsit o mulțime de personaje încântătoare, chiar dacă acțiunea se concentrează, în principal pe două personaje; Bogey , Chrysis , Colonelul Charles Ismäel Jungbluth, tatăl lui Chrysis, Jules Pascin, dar și viteazul Crazy Horse.

Bogey și Chrysis sunt doi tineri, care sunt însuflețiți de un entuziasm, periculos de similar cu deziluzia. Chrysis este un exponent real al feminismului de început de secol 20, care dorește să se afirme ca femeie-artist într-o lume patriarhală, este îndrăzneață atât la nivelul discursului, dar și faptele sale denotă mult curaj, mai ales pentru anii ’20, Gabrielle Jungbluth este un suflet rebel care reușește să-și exprime sexualitatea prin artă, fără mustrări de conștiință.

”… – Privind în istorie, spuse băiatul, cea mai importantă funcție pe care au îndeplinit-o femeile a fost să servească drept muze pentru artiștii bărbați.

– A, da, să pozeze, să vă curețe studiourile, să vă spele pensulele și să îndeplinească multe alte sarcini, așa-i?

– Chiar așa. …”

Structura romanului te prinde în capcana lecturii continue. Mie mi-a fost greu să las cartea din mână. Pentru că personajele sunt atât de animate și interesante, și multe dintre ele fac parte integrantă a picturii de la care a început toată nebunia.

Mă feresc din a îți povesti prea multe, pentru că romanul este atât de frumos încât e păcat să nu-l descoperi, tu însuți, în tihnă.

Închei prin a spune că:

Acțiunea se petrece pe mai multe planuri, începe în America , continuă pe fronturile europene, iar Parisul anilor ’20 adaugă un suflu boem menit să ne vrăjească. Este o poveste despre idealuri, război, supraviețuire, dragoste, sexualitate, artă. Este o lectură plăcută care are ca subiect central „viața” exprimată prin imaginea tabloului dar și prin realitatea care-l înconjoară .

orgiesmall

sursa imagine pictură

 

Anunțuri

3 gânduri despre „Amintirea dragostei, Jim Fergus

  1. Suna interesat si aduce putin ca atmosfera si context cu „Sotia din Paris” pe care o citesc eu acum: anii 20, artisti, actiune desfasurata in America si Europa, cautarea unei modalitati de exprimare a libertatii interioare fara constrangeri sau prejudecati. Poate-i dau o sansa „Amintirii dragostei” daca tot am intrat in ritm de jazz, nu?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mai ales că ești „în trend” eu zic să-i dai o șansă. Se citește repede iar personajele sunt foarte colorate. E un pic și de exagerarea in conturarea unui anumit personaj…dar asta face și mai plăcută povestea. Are și monente de tristețe,de fapt trist chiar începe acțiunea…dar până la urmă asta-i viața, în general, cu bucurii, „tristeţuri”, chiar incredibilă în anumite situații. Spor la citit! M-ai făcut curioasă cu ” Soția din Paris”

      Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: Una care citește

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s