Cărțile anului 2016-Peultima parte (III)

 

Articolul meu în patru părți despre Cărțile pe care le-am citit în anul 2016, care a trecut atât de repede, se apropie de sfârși, sper ca la anul, pe vremea asta, articolul acesta să fie mai stufos.

 

Sticletele, Donna Tartt

M-am învârtit pe lângă această carte, vreun an de zile. M-a speriat mărimea( ha ha ha). Povestea mi-a plăcut și urma să scriu o recenzie…dar timpul nu e pierdut! În ciuda celor multe pagini, vreo 1200, povestea are coerență și culmea nu este plictisitoare deloc. Pornește de la un moment tragic din viața unui copil și se continuă cu viața acestuia prin adolescența delincventă, cu prima sa iubire, cu salvatorul acestuia. Chiar mi-a plăcut, singurul lucru pe care nu l-am apreciat deloc, a fost faptul că mi-a fost greu să țin cartea în mână, orice poziție am încercat, nu am reușit să citesc acest volum, în confort.

Nu veți avea ura mea, Antoine Leiris

Am o sensibilitate mare, când e vorba de atacuri teroriste și de multe vieți luate. Am scris aici, din suflet!

 

Un an de studiu, Wiazemsky Anne

Un roman cu multe detalii despre lumea filmului francez prin ochii unei studente la filozofie care se îndrăgostește și e căsătorește cu faimosul regizor Jean Luc Godard. Am scris aici o recenzie.

Cu un pas prea departe, Seskis Tina

Da, chiar! Cum un pas prea departe! O carte impresionantă, cu o acțiune alertă care nu te lasă să bănuiești finalul. Am scris aici, mai multe.

Trei femei puternice, NDiaye Marie

Aș vrea să pot zice că am înțeles ceva din cartea asta, dar nu pot!. Trei femei, trei povești… ce să mai! Nu m-a prins deloc cartea aceasta.

Un apartament la Paris, Michelle Gable

Da, da, da încă una din top 3! Mi-a plăcut atât de mult, încât am să scriu o recenzie, în curând. Cred că a fascinat, pe toată lumea care a citit articolul ce umbla pe facebook, acum câțiva ani, cu un apartament din Paris, care nu mai fusese deschis de 70. Și după 70 de ani, hei stupoare! fuga, fuguța înapoi în timp, în secolul trecut, unde obiectele de mobilier sau decorațiunile își păstrau intacte energia unor vremuri apuse. Cineva, respectiv tanti Michelle Gable, a cules câteva informații reale despre apartament, proprietar și câteva obiecte din apartament și a compus o minunăție e poveste din viața unei demimondene din perioada Belle Epoque. Mi-a plăcut foarte mult povestea care se desfășoară pe două planuri, prezent și trecut, în două povești paralele: m-am dus cu gândul la cărțile lui Kate Morton, marea mea descoperire din anul 2014. O frumusețe-minunăție de carte!

Amanta lui Freud, Mack Karen

Un zvon atunci, un roman astăzi. Se presupune că Sigmund Freud a avut o aventură cu sora soție acestuia. Zvon, nezvon, poveste imaginată de Mack Karen mi-a plăcut foarte mult. E un roman, care pe mine m-a făcut de câteva ori să mă opresc din citit și să încerc să asociez imaginea lui Freud așa cum mi-am făcut-o eu, în timp, un bărbat obsedat de studiile și cercetările sale, cu imaginea lui Freud îndrăgostitul, adulterul… nu prea mi-a ieșit, ca să vă zic drept. Dar Mack Karen a făcut o poveste coerentă, din viața unei femei de la începutul secolului trecut.

Codul bunelor maniere astăzi, Marinescu Aurelia

Cea de a treia carte din top 3 este aceasta, pentru că pe lângă stilul amuzant în care este scrisă e plină de sfaturi numa’ bune de urmat. Poți,încă, să o câștigi, dacă participi la concursul pe care l-am organizat aici.  

Ai uitat să râzi, Munteanu Bogdan

După ce că-mi cumpărasem un miliard de cărți deja, într-o escapadă mică la Sibiu, am nimerit în librăria Humanitas unde după vreo 2 ore de stat, citit, răsfoit, am cumpărat câteva printre care și această cărțulie, care surprinde 17 momente din viața unui om. Este o carte care se citește foarte repede, unele povestiri sunt amuzante, altele mai puțin, dar lecturarea lor este o adevărată plăcere.

 

Stay tuned pentru ultima parte!

 

 

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s