Cartea secretă a Fridei Kahlo, F.G. Haghenbeck

fg-haghenback-cartea-secreta-a-fridei-kahlo-c1Una dintre cele mai interesante și mai profunde cărți, pe are le-am citit în 2016! Mi-a plăcut foarte mult felul în care F.G. Haghenbeck a portretizat-o pe Frida Kahlo, despre care știam puține lucruri și anume că a fost o pictoriță originară din Mexic care picta niște ciudățenii(nu-s critic de artă!).

Toată imaginea minimalistă pe care o aveam, avea să se schimbe radical după acest roman, respectiv, ciudățeniile mi-au părut adevărate opere de artă în care Frida Kahlo a pictat iubirea în toate formele ei, ori știm cu toții ce fațete urâte poate avea iubirea atunci când avem așteptări prea mari de la parteneri.

Bineînțeles că povestea lui Haghenbeck este ficțiune, dar are la bază elemente reale din viața Fridei, prietenii celebre cu ar fi Dali, Lev Davidovici Troțki, Hemingway, Henry Miller, Tania, Picasso și o mulțime de alte celebrități ale acelor vremuri.

În general viața marilor artiști ajunge la un moment dat să fie controversată, poate și datorită expunerii lor. Haghenbeck construiește povestea acestui roman în așa fel încât te ține țintuit de copertele romanului și nu te lasă liniștit până nu  termini de citit. El îmbină armonios elemente reale cu dialoguri imaginate și presară discret, pe ici pe colo, elemente supranaturale. Supranaturalul pare să o urmărească pe Frida  chiar din ziua, copil fiind, în care aceasta suferă un accident cumplit care o lasă invalidă.

De aici pornește toată nebunia.

Există un cuvânt în limba engleză, outrageous, care descrie foarte bine viața Fridei, așa cum a prezentat-o Haghenbeck. Cu adevărat scandaloasă atunci, dar și acum dacă ar fi trăit în prezent. Frida este o bucătăreasă desăvârșită, fiecare capitol deține câte o rețetă, Frida este bisexuală, un comunist convins, un artist tulburat de sentimentele pentru artă dar și de cele pe care le nutrește pentru cel ce avea să devină soțul ei, Diego Rivera, un pictor celebru, mentorul Fridei.

Este povestea emoționantă și tulburătoare a vieții  unei femei-artist  care a iubit viața, prin artă, și tot ce i-a oferit aceasta.

Vă recomand să citiți acest roman, care pe mine m-a marcat și m-a făcut să urmăresc toate documentarele și filmele care au fost făcute după viața Fridei Kahlo

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s